Vloer Renovatie 

Vloeren schuren is vakwerk 

Renovatie voor houten vloeren

Vloeren schuren is vakwerk 

Het vak van vloeren schuren is een ambachtelijk beroep dat aanzienlijke vaardigheden vereist. Door ervaring van vaak tientallen jaren, worden de fijne kneepjes van het vak geleerd. Dit zie je ook duidelijk terug in het eindresultaat.

Voor velen lijkt het een klus die elke handige klusser zelf uit kan klaren. Echter komt er bij houten vloeren schuren een aantal belangrijke aspecten kijken. Hier wordt maar al te vaak te weinig rekening mee gehouden. Met als resultaat een slecht geschuurde vloer.

Er is geen standaard manier van vloeren schuren. De vakman bepaalt bij elke vloer de beste aanpak op basis van een aantal factoren. Dit zijn o.a. de houtsoort, de vloeropbouw, de vloerconditie en de vloerafwerking

En dan is er nog het speciale gereedschap dat onze moderne parketteur in staat stelt een vloer te renoveren in de originele staat. Het belangrijkste gereedschap is de parketschuurmachine. Deze kan tot op mm nauwkeurigheid worden ingesteld. Hierdoor bepaalt de parketteur niet alleen de vlakheid van de vloer maar ook hoe “zwaar” de machine schuurt.

De juiste afwerking

Met vloerafwerking wordt bedoeld: de lak of olielaag die als bescherming wordt aangebracht op de houten vloer. Veel toegepaste vloerafwerkingen zijn hardwaxolie, olie en lak. De afwerking zorgt naast bescherming ook voor de uitstraling van de houten vloer. Houten vloeren kunnen worden afgewerkt in verschillende kleuren. Daarnaast behoort naturel ook tot de mogelijkheden. Hierbij blijft de oorspronkelijke kleur van het hout zichtbaar. Dit zorgt voor een natuurlijke uitstraling. Maar wat is nou de beste optie voor een houten vloer: olie, wax of lak?

Olie, wax of lak?

Van vroeger uit werden houten vloeren afgewerkt met een laklaag, omdat het de vloer een strak uiterlijk geeft. Hierbij was de structuur van het houten oppervlak als minder belangrijk gezien dan de uitstraling en het gemak van onderhoud. Een gelakte houten vloer is immers minder gevoelig voor vocht van bovenaf en neemt ook minder vuil op. Dit komt door de afsluitende werking van de laklaag.

Vervolgens kon men kiezen tussen zijdeglans of glanslak. De glanslak wordt niet vaak meer toegepast. Dit heeft naast een afnemende trend ook te maken met de steeds veranderende ontwikkeling van nieuwe woningen. Denk hierbij aan de toepassing van veel ramen en glazen wanden, waardoor vaak sprake is van zeer veel lichtinval en dus strijklicht. Wanneer wordt gekozen voor een vloerafwerking met een hogere glansgraad zijn de nerf en structuur van het hout veel minder zichtbaar. Ook zijn door het strijklicht kleine krasjes veel eerder zichtbaar.

Matlak als natuurlijk alternatief

Tegenwoordig leveren wij steeds vaker vloeren die zijn afgewerkt met een matte laklaag. Dit geldt voor zowel nieuwe vloeren, maar ook voor bestaande houten vloeren die door VloerenDeur worden gerenoveerd. Deze worden dan op locatie van een matte laklaag worden voorzien.

Bij een matte lak blijft de oppervlakte van de houten vloer, nerf en structuur veel beter zichtbaar. Zo blijft de bestendigheid tegen vocht behouden en behoudt de vloer zijn natuurlijke uitstraling. Glanzende lakken geven een enigszins kunstmatige uitstraling aan de houten vloer.

Daarnaast worden vloeren nu afgewerkt met een Invisible Protect lak. Deze lak zorgt er voor dat de natuurlijke uitstraling en structuur van onbehandeld hout behouden blijft. De vrijwel onzichtbare laag is door het gebruik van hoogwaardige grondstoffen zeer krasbestendig en eenvoudig te reinigen.