Houten vloeren schoonmaken

Het schoonmaken van uw houten vloer zorgt ervoor dat deze bestand is tegen de verschillende elementen die hout kunnen beschadigen. Uiteraard wilt u zo lang mogelijk genieten van uw nieuwe houten vloer. Vuil, krassen en vocht kunnen schade toebrengen aan de vloer. Dit kunt u met regelmatige schoonmaak voorkomen. Maar hoe maakt u een houten vloer op de juiste manier schoon? Afhankelijk van de behandeling die u voor uw houten vloer heeft gekozen, maakt u de vloer op een andere manier schoon. Bij VloerenDeur hebben we de kennis in huis om u hierover te adviseren en informeren.

Afspraak voor advies aan huis
Afspraak in de showroom

Geoliede houten vloeren schoonmaken 

Houten vloeren reinigen vraagt specialistische kennis. Zo is er niet voor iedere houten vloer dezelfde oplossing of aanpak. Dit wordt bepaalt door de afwerking die u heeft gekozen. Houten vloeren kunnen behandelt worden met bijvoorbeeld olie, lak, hardwaxolie of was. Er zijn echter nog meer afwerkingen waar u uit kunt kiezen. Geoliede houten vloeren zijn door de olie volledig verzadigd. Dit houdt in dat er geen vuil of vocht kan doordringen. Uw houten vloer regelmatig schoonmaken met een speciale onderhoudszeep is dan doorgaans voldoende. Dweil uw houten vloer een keer per week met deze zeep. Constateert u toch krassen of vlekken? Maak uw vloer dan schoon met een intensieve reiniger en behandel opnieuw met onderhoudsolie.

Houten vloeren schoonmaken met lak, hardwax of was behandeling

Gelakte houten vloeren bestaan uit 3 lagen lak. Deze lagen gecombineerd vormen een beschermlaag die het hout beschermd tegen vuil en vlekken. Het schoonmaken van een gelakte houten vloer doet u door regelmatig de vloer te dweilen met een speciale reiniger voor lak.

Aan een met was behandelde vloer heeft u meestal iets meer werk. Zo bevelen we het aan om houten vloeren met een was behandeling jaarlijks opnieuw te laten behandelen. Dit komt omdat deze vloeren niet voldoende beschermd zijn tegen water. Het dweilen van een was houten vloer is dan ook af te raden. Met name de meest intensief gebruikte delen van de vloer kunt u opnieuw laten behandelen voor het beste resultaat.

Algemeen advies

Gelukkig kunt u in de meeste gevallen uw houten vloer in goede conditie houden door deze regelmatig te dweilen. Gebruik hier bij voorkeur een Spaanse mop voor. Het is wel van belang dat u de juiste schoonmaakmiddel gebruikt in combinatie met uw vloer. Lees aandachtig de instructies op de verpakking van het schoonmaakmiddel door om te bepalen hoeveel product u nodig heeft per liter water. Laat uw dweil niet te nat worden, lichtvochtig is meer dan voldoende.

Meer informatie? Neem contact op

Heeft u nog vragen over het schoonmaken van houten vloeren? Of wilt u meer weten over geschikte schoonmaakmiddelen voor uw vloer? Neem dan gerust contact met ons op. We vinden het belangrijk dat uw houten vloer er altijd goed uit ziet, ook na intensief gebruik. We informeren u graag over het correcte gebruik van schoonmaakmiddelen op verschillende behandelde houten vloeren.

Kunnen wij u helpen?