Eiken vloeren schoonmaken

U wilt natuurlijk zo lang mogelijk genieten van uw eiken vloer. Vuil, krassen en vocht kunnen schade toebrengen aan de vloer. Dit kunt u met regelmatige schoonmaak voorkomen. Afhankelijk van de behandeling die u voor uw eiken vloer heeft gekozen, maakt u de vloer op een andere manier schoon. Uw eiken vloer schoonmaken is dus afhankelijk van de afwerking.

Afspraak voor advies aan huis
Afspraak in de showroom

Hoe maak ik een gelakte eiken vloer schoon?

Heeft u een gelakte eiken vloer? Dan zijn er 3 lagen lak op de vloer aangebracht. Dit zorgt voor een harde kras en slijtvaste laag op de vloer waardoor de eiken vloerdelen goed beschermd zijn tegen vuil en vlekken. Door de harde laklaag kan er namelijk niets in het hout trekken. Het reguliere onderhoud kan door de gelakte Eiken vloer te stofzuigen of het stof en vuil te vewijderen met een swiffer of stofwisdoek. Daarnaast kunt u de vloer handvochtig afnemen. Aan het water kan dan een speciale veilige reiniger worden toegevoegd, speciaal geschikt voor houten vloeren.

Om de laklaag te beschermen wordt geadviseerd om de vloer 1 á 2 maal per jaar te voorzien van onderhoudspolish. De Eiken vloer wordt dan beschermd door de oorspronkelijke laklaag, terwijl deze weer wordt beschermd door de polish. Hiermee voorkomt u slijtage en dus kale plekken op de vloer. Ook kunnen kleine krasjes worden bijgewerkt met de onderhoudspolish. Wanneer de vloer na bijvoorbeeld 10 á 15 jaar echte slijtage en gebruikssporen vertoont is het renoveren een prima optie. Hierbij wordt de vloer dan geschuurd en voorzien van een nieuwe oppervlaktebehandeling. Deze renovatie kan bij de meeste vloeren wel tot 2 of zelfs 3 keer worden uitgevoerd. Dat betekent dus een leven lang woongenot op uw parketvloer. Hiermee blijkt dan ook dat de aanschaf van een houten vloer een prima investering is.

Een hardwax eikenhouten vloer schoonmaken

Hardwax op eiken vloeren is een combinatie tussen olie en wax. De olie trekt hierbij in het hout en er blijft een was laagje op de plank achter. Om een hardwaxolie eiken vloer schoon te maken kunt u dit het beste regelmatig dweilen met een speciaal onderhoudsmiddel wat geschikt is voor deze vloer.

De veel belopen stukken, denk daarbij aan de gang, rondom de eettafel en in de woonkamer, zult u regelmatig opnieuw in de onderhoudswas moeten zetten aangezien dit relatief vlot afslijt. Helaas is dit een klusje wat regelmatig herhaald moet worden om de vloer in topvorm te houden. U kunt er echter ook voor kiezen om na een wat langere tijd de hele vloer in 1 keer hiermee schoon te maken.

Een geoliede eiken vloer schoonmaken

Olie is een product dat in het hout trekt en er zo voor zorgt dat. Het sluit het hout als het ware af, waardoor vuil en vlekken geen kans krijgen. Een geoliede eiken vloer kan zeker regelmatig handvochtig afgenomen worden met een speciale onderhoudszeep. Deze zeep maakt de vloer schoon en brengt een extra beschermlaag aan dat vuil en water afstotend is.

Na 2 jaar tijd heeft een olie vloer een grote onderhoudsbeurt nodig. Dit kunt u gemakkelijk zelf doen. U maakt de vloer dan eerst schoon met een speciale intensieve reiniger. Dit verwijdert al het vuil en vlekken van de vloer. Daarna kunt u de eiken vloer behandelen met onderhoudsolie.

Deze onderhoudsolie moet dan ca. 4 uur drogen. De onderhoudsolie is dunner dan de basis olie en dringt dan makkelijk in de vloer. Het herstelt de olie laag, zodat het hout weer helemaal verzadigd is met olie. Zorg hierbij wel voor een goede ventilatie. Veel mensen zijn namelijk allergisch voor de bestanddelen van de onderhoudsolie.

Welke schoonmaakmiddelen u niet moet gebruiken

Bij eiken vloeren reinigen is het belangrijk dat u absoluut geen allesreiniger of heftige schoonmaakproducten gebruikt. Deze middelen zijn erg slecht voor de vloer en kunnen zelfs de eiken vloer beschadigen. Kies dus altijd voor een speciaal onderhoudsmiddel geschikt voor het type afwerking waarmee uw vloer is behandeld. Wilt u meer weten over het effect van reinigingsmiddelen op eiken vloeren? Vraag het ons gerust!

Houten vloeren krassen
Houten vloeren schuren

Hulp nodig? Neem contact op

Goed en regelmatig schoonmaken is essentieel om uw eiken vloer in topconditie te houden. Heeft u behoefte aan professioneel schoonmaakadvies? Schroom niet om contact met ons op te nemen. We voorzien u graag van deskundige en persoonlijke tips en tricks.